De Strandrangercabine

De strandrangercabine is een initiatief dat tot stand gekomen is dankzij samenwerking tussen het WWF, Stad Oostende en Horizon Educatief vzw.

Schedule

Doel

 

Sensibiliseren met behulp van een permanente bemande “mini expo” waarbij in het bijzonder het belang van het behoud van onze biodiversiteit aangetoond kan worden gecombineerd met een levenswijze” in harmonie met de natuur “.

 

De vrijwilligersgroep van het MEC/HE gaan dit realiseren door het organiseren van wandelingen en activiteiten die zullen publiek gemaakt worden via de kanalen van de Stad Oostende, MEC ,WWF en Horizon Educatief

 

De strandcabine zal het uithangbord of ankerpunt worden van waaruit alle activiteiten en/of wandelingen zullen vertrekken of plaatsvinden. Alsook een verwijzing naar ons gratis te bezoeken bezoekerscentrum Langestraat 99 en ons Strandrangerslabo, Langestraat 72, zal permanent uithangen.Hier zal ook een groot LED breedbeeldscherm aanwezig zijn om beelden weer te geven die opgenomen werden tijdens waarnemingen op het strand en die ook gebruikt kunnen worden voor verder diepgaande determinatie.

 

Sowieso kunnen alle Oostendse scholen (op aanvraag ) gratis gebruik maken van dit labo.

 

Begeleiding van de activiteiten

 

De vrijwilligersgroep van het MEC/HE zal instaan voor de begeleiding van de activiteiten en de wandelingen vanuit de strandcabine.

 

De activiteiten die vanuit de cabine zullen aangeboden worden:

 

 

1. Schelpen, wieren, strandvondsten

 

We kijken wat er te vinden valt in de vloedlijn. Daarnaast hebben we oog voor het strand en de zee en kijken we welk leven er te vinden is. We gaan op verkenning over het strand. Aan de hand van zoekkaarten kunnen kinderen ontdekken wat ze gevonden hebben.

 

2. Krabben vissen

 

We klimmen het staketsel op, om vandaar, in de havengeul op krabben te vissen. Nadat we onze vangst hebben gedetermineerd laten we de krabben terug vrij in de getijdenzone, alwaar we ze zien verdwijnen in het zand.

 

3. Garnaalvissen 

 

De getijdenzone, wordt meestal aangeduid met het natte zand, het is dat gedeelte van het strand die bij eb bloot komt te liggen en bij vloed onder water verdwijnt. Het Marien Ecologisch Centrum beschikt over steeknetten in verschillende vormen en grootten, maar ook over sleepnetten, zodat iedere maat van mens een gepast net kan gebruiken om op garnaal te vissen. Niet alleen de grijze garnaal wordt boven gehaald, maar ook verschillende kleine visjes waar ondermeer regelmatig tarbotjes en andere platvisjes, maar met een beetje geluk kan men ook zeenaalden, het neefje van de zeepaardjes, tussen de vangst hebben. Heel vaak zitten er tussen de vangst zeedruifjes, een ongevaarlijk ribkwalletje.

 

4. Vogels spotten

Wist je dat er ook verschillende soorten vogels op het strand leven? Er verschillende soorten meeuwen zijn? Ontdek de gevederde kustbewoners tijdens deze sessies.

 

Onze vangst wordt in het vivarium in de strandcabine bekeken, gedetermineerd en besproken, om ’s avonds terug vrijgelaten te worden in hun eigen biotoop.

 

 

 

 

 


Activiteitenkalender